top of page

Stop met het doden van albino's

3 jaar geleden bracht het lot ons samen…

Samen met mijn goede vriend en cameraman Maarten De Clercq gingen we op zoek naar een goed doel met de bedoeling hier tijdens onze vakantie een korte documentaire over te maken..

We kwamen terecht bij Inside The Same. Een organisatie in Nederland die zich inzet voor het welzijn van kinderen met albinisme in Tanzania. Gabrielle, het gezicht achter deze organisatie, bracht ons in contact met Josephat Torner die ons zou helpen in het vertellen van dit verhaal.

Na een week lobbyen met Josephat en vechten tegen de bureaucratie, kregen we toestemming om te filmen (voor slechts 2 uur) in het protectoraat / kamp Buhangija in het dorp Shinyanga. Zonder Josephat hadden we nooit een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Zijn geduld en vuur om te vechten voor deze zaak zal me voor altijd bijblijven.

Een kamp waar kinderen, voor hun eigen veiligheid, werden achtergelaten met de bedoeling hen te beschermen tegen de buitenwereld. In verschillende gebieden in Afrika, zoals Burundi en Tanzania, schrijven mensen magische krachten toe aan albino's. Wat leidt tot moord en de verkoop van lichaamsdelen.

Op 13 april 2020 sloeg het noodlot toe. Josephat werd getroffen door een voertuig terwijl hij een drukke straat in Mwanza overstak rond 19:00, het ongeval was fataal.

RIP my friend ...

een groep kinderen samen met oudere man

In 2017 is de crew van FilmFolie afgereisd naar Tanzania met als doel het maken van een film voor onze stichting. Omdat zij feitelijk met eigen ogen hebben gezien en gevoeld hebben welk leed er gemoeid gaat met het leven van iemand met albinisme in Tanzania, hebben zij voor Inside The dezelfde een mooie film gemaakt. In deze korte film vertelt activistJosephat Torner, een man met albinisme, over zijn leven en over onze stichting.

 

Dankzij deze film hebben wij veel mensen kunnen laten zien wat de inhoud is als je geboren woord met albinisme in Tanzania, welk bijgeloof er heerst en wat wij als stichting doen om te helpen. 

 

Wij zijn FilmFolie dankbaar voor deze film en de inzet die ze hebben gedaan onze stichting te ondersteunen.

 

Gabriele De Graaf  /  stichting Inside The Same

Heeft u een sociaal project dat u wilt delen?

bottom of page